Știri din Viitor – Top 10 August 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Ai auzit de boss-less organization?
Din ciclul #viitoreasca, îți propunem o serie despre noi concepte și termeni.
Astăzi este despre boss-less organization
Bayer, o companie farmaceutică din Germania, vrea să elimine posturile de conducere de nivel mediu și să reducă numărul de reguli corporative (care se întind în prezent peste 1.300 de pagini 😧) , pentru a permite celor aproape 100. 000 de angajați să se organizeze singuri.
Această inițiativă este numită “Dynamic shared ownership”, și urmărește responsabilizarea angajaților prin acordarea unei mai mari autonomii și crearea unui mediu corporativ mai inovator. Într-un mediu mai puțin rigid, angajații sunt încurajați să vină cu idei noi și să găsească soluții creative.
Se așteaptă ca restructurarea să economisească aproximativ 2 miliarde de euro. O să urmărim cum va evolua fenomenul.
#02. O activitate de weekend pentru copii și nu numai 😝
Acum poți genera cu ajutorul AI-ului pagini de colorat în funcție de ideea, culoarea preferată și vârsta copilului.
Noi am testat ideea și am cerut platformei să ne genereze un desen cu un “Consultant în Foresight” și iată ce a ieșit. 👩🏫
Spre deosebire de alte platforme, e interesant că a ales o femeie 🤔.
Poți testa platforma gratuit aici.
#03. Cum ar fi dacă aparatele noastre de AC ar deveni (și) baterii? Deja primele modele sunt instalate și testate.
“Your future air conditioner might act like a battery. As temperatures climb on hot days, many of us are quick to crank up our fans or air conditioners. These cooling systems can be a major stress on electrical grids, which has inspired some inventors to create versions that can store energy as well as use it.”
#04. SoftBank dezvoltă AI pentru a „calma” clienții furioși.
Am citit zilele trecute despre SoftBank Corp. din Japonia, o companie care dezvoltă o tehnologie „de anulare a emoțiilor” bazată pe AI, concepută pentru a reduce stresul operatorilor din call center prin scăderea intensității și tonului vocii clienților furioși în timpul apelurilor telefonice.
Cum funcționează?
Sistemul, care poate ajusta tonul și înălțimea vocii apelantului în timp real fără a modifica cuvintele reale, a fost antrenat pe peste 10.000 de mostre vocale realizate de 10 actori exprimând diverse emoții.
Acesta poate modifica vocile ascuțite și grave pentru a suna mai calm, păstrând totodată o parte din furia audibilă pentru a ajuta operatorii să răspundă corespunzător.
Inginerii SoftBank au dezvoltat tehnologia „de anulare a emoțiilor” în parteneriat cu The Institute for AI and Beyond și este programată să fie lansată până în martie 2026.
Puteți citi știrea aici
#05. Că tot e “hot” subiectul cu arbitrajul și gimnastică, să știți că am citit că japonezii lucrează la un AI care ar putea deveni un jurat mai impartial pentru competițiile de gimnastică
PS: tot japonezii acum câțiva ani au dezvoltat un AI care a candidat la primăria unui oraș (și a luat și voturi 😝).
#06. „Arată-mi ce ți-ai cumpărat, iar eu îți spun cât ai consumat / poluat”.
Acum poți să vezi ce amprentă de carbon au tranzacțiile tale. Cum crezi că s-ar putea schimba comportamentul cumpărătorilor de acum înainte? Trimite-ne un mail la adresa research@futurestation.ro, iar noi vom posta răspunsul pe canal.
#07. Cum te pregătești să îți dai demisia?
Am văzut azi o chestie foarte interesantă la Maria, membră a comunității noastre, dar în primul rând realizatoarea Newsletter-ului “Doamna de la Personal” (pe care vi-l recomand). Este vorba de o listă de cărți pe care să le citești atunci când te gândești să îți dai DEMISIA. In același NL am văzut și materiale despre burnout sau sugestii cum să faci un plan de beneficii “beton” pentru echipa ta.
#08. Citatul lunii
Tu ce gând ai avut luna acesta despre viitor? Scrie-ne la research@futurestation.ro sau lasă-ne un comentariu.
Găsești mai multe gânduri despre acest citat aici.
#09. L’Oréal a revoluționat experiența vopsitului părului
L’Oréal a revoluționat experiența vopsitului părului cu o “perie” inovatoare care îți permite să obții acasă o culoare perfectă, de calitate profesională.
Acest dispozitiv facilitează vopsirea părului prin amestecarea și aplicarea automată a formulei direct la rădăcină, oferind o culoare de lungă durată, asemănătoare cu cea de la salon.
Ce ziceți, o fi o decizie pe care au luat-o pentru a fi pregătiți pentru un viitor în care vom ajunge să petrecem mai mult timp acasă?
Puteți citi mai multe accesând acest articol publicat pe site-ul lor.
#10. Cum ar fi un viitor în care profesorii fac mai puține hârțogării și au mai mult timp liber pentru a putea interacționa cu copiii?
🇬🇧✨ Zilele acestea am aflat că Guvernul britanic lansează un proiect educațional revoluționar! Inteligența artificială va veni în ajutorul profesorilor, preluând sarcini precum corectarea testelor, realizarea planurilor de lecție și verificarea temelor. Scopul? Să le ofere mai mult timp pentru a se concentra pe ceea ce contează cu adevărat: interacțiunea directă cu elevii. 📚
#Bonus 1.
China devine mai relaxată cu munca?
Un angajat a câștigat 1 an întreg de paid leave. A participa la o tombolă la petrecerea de la muncă și a tras lozul cel mare. Mă surprinde și ca au pus opțiunea aceasta în urnă, mai ales că ei sunt faimoși pentru sistemul 996 (9:00 am to 9:00 pm, 6 days per week).
View this post on Instagram
#Bonus 2.
Cui îi e frică de inteligența artificială generală (AGI)?
Via colegul nostru, Costinel Anuța: Știai că principala temere legată de AGI vine de la faptul că aceasta este percepută ca o „nouă specie” (cum o etichetează Mustafa Suleyman), care ar putea deveni mai inteligentă decât oamenii și ar putea încerca să preia controlul asupra civilizației umane? Ideea de preluare a controlului se poate materializa în diverse moduri – de la influențarea oamenilor și o eventuală „sclavie” (oamenii ca baterii) la distrugerea civilizației umane (cui nu îi e teamă de un scenariu Skynet?). Pentru a afla răspunsul, vă recomandăm să citiți articolul scris de colegul nostru, Costinel Anuța:
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.