Știri din Viitor – Top 10 Aprilie 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Ai auzit de Triple Peak workday sau ZIUA DE LUCRU CU TREI VÂRFURI?
Din ciclul #viitoreasca, îți propunem o serie despre noi concepte și termeni.
Astăzi este despre Triple Peak work day sau ZIUA DE LUCRU CU TREI VÂRFURI.
Ești de acord că programul standard de la 9 la 5 nu mai este standardul pentru mulți profesioniști? Obiceiurile post-pandemice au adus ceea ce numim o zi de lucru “triple peak”. Un studiu de la Microsoft arată că ziua de lucru de la 9 la 5 ar putea dispărea într-o eră a muncii la distanță, a muncii hibride și a unui orar mai flexibil. Angajații par că se deconectează mai devreme în timpul zilei și își reiau activitatea seara, pentru a trimite ultimele emails sau a finaliza un document. Înainte de pandemie și munca remote, angajatorii observau de obicei doar două vârfuri de productivitate – unul înainte și unul după prânz. Cu toate acestea, pe măsură ce tot mai mulți oameni au trecut la munca la distanță, a apărut un al treilea vârf seara târziu, cu un interval mai degrabă neproductiv între orele 17 și 21.
Așadar, tu: “după muncă”, te… întorci iar la muncă?
#02. 100 de motive să iubim viitorul
Ne place (uneori) să ne plângem, dar cred că merită să reflectăm și la motive pentru care ne încântă viitorul! Să schimbăm puțin narativul, ce ziceți?! Raportul de Foresight de la AXA ne oferă 100 de motive să iubim viitorul.
Poți să descarci raportul gratuit de aici.
#03. Cum ar fi să aveți un ceas cu care să-ți consulți… vasele de sânge?
Niște cercetători chinezi au proiectat un astfel de “ceas”, care are la bază imageria fotoacustică a vaselor de sânge.
#04. Te-ai gândit vreodată că ai putea să te uiți la un trailer pentru a alege cartea următoare? E puțin invers.
Când și-a terminat romanul intitulat “Fata din Wudang”, PJ Caldas, a vrut să găsească o modalitate creativă de a o face cunoscută.
Întrucât subtitlul cărții sale este “A Novel About Artificial Intelligence”, PJ a considerat că are sens să folosească AI pentru a promova cartea, chiar dacă doar ca un experiment.
Folosind Stable Diffusion, PJ a creat un trailer animat pentru carte carte, primul din lume ajutat de IA generativă. Creația pe bază de prompt-uri a fost făcută „de mână” — a necesitat multe ore și multă muncă cu ajutorul altor de specialiști și artiști la care PJ a avut norocul să aibă acces.
Majoritatea autorilor nu au acest lux, iar de aici a dezvoltat Hypnovels:
#05. Un american a primit un tratament experimental care, dacă se dovedește funcțional pe deplin, ar putea schimba soarta pacienților cu probleme grave la ficat.
Tratamentul, dezvoltat de compania biotech LyGenesis, presupune injectarea unor celule hepatice sănătoase într-un nod limfatic al abdomenului superior al pacientului pentru formarea unui mini-ficat.
Adică un ficat în miniatură care să preia “responsabilitățile” ficatului nefuncțional, mai ales pentru cazurile pacienților care așteaptă organe pentru transplant. Asta până vom reuși să imprimăm 3D organe precum ficatul.
#06. Natura primește drepturi de autor 🎶
Adică natura va fi recunoscută ca artist oficial pe platformele de streaming, cum ar fi Spotify și Apple Music.
Artiștii care folosesc sunete din natură în înregistrările lor pot alege să includă „Natura” în lista de colaboratori, iar o parte din profiturile piesei vor fi distribuite unor cauze de mediu.
Ideea a pornit de la Paul McCartney, care a încorporat ciripitul unei mierle în cântecul său „Blackbird”. Și alți producători precum Timbaland și Brian Eno integrează sunetele din natură în compozițiile lor. Ei spun că muzica poate favoriza o conexiune mai profundă cu natura și poate duce la conștientizarea problemelor de mediu. 🦜
#07. “Time is always short, but the future is long!”
Este unul din mesajele din articolele împărtășite pe canal. Iar asta ne-a inspirat să vă propunem o experiență! Și anume, îți propunem în zilele următoare să interacționezi cu VIITOROM, un bot de WhatsApp și să îți exprimi și părerea despre viitor. Le colectăm, iar la final o să revenim cu un rezumat.
Poți intra pe canalul de WhatsApp să testezi bot-ul până pe 23 mai. 🤖
#08. “Cald din cuptor” un raport de la WEF privind Future of learning și AI
Las mai jos și câteva vizualuri interesante. Și vă recomand să vă uitați și pe case studies!
#09. Continuam seria #viitoreasca. Cuvântul de astăzi este SHEconomy.
Inventat în 2007, nu este doar un termen – ar putea fi o revoluție care evidențiază influența economică crescândă a femeilor. De la filmul de succes Barbie la turneele sold-out ale lui Taylor Swift și Beyoncé și progresele majore în sporturile feminine, 2023 a fost o adevărată demonstrație pentru SHEconomy.
IMD a numit chiar 2023 anul SHEconomy. Până în 2028, se așteaptă ca femeile să controleze 75% din cheltuielile discreționare. Acest lucru nu este doar putere de cheltuială; este o schimbare în dinamica economică. Brittany Jones-Cooper îl numește “transferul de avere mare”, anticipând că femeile ar putea fi principalii decidenți economici în următoarele decenii.
Mesajul este clar: viitorul este și feminin, și puternic economic.
#10. Jumătate dintre urmăritorii canalului cred că în următorii 10 ani scenariul în care vom lucra într-un spațiu virtual (realitate augmentată) va fi foarte probabil
Bonus
Oferim și un “cadou” celor care au fost alături de noi până acum. Și anume vă povestim de un concept nou “THIRD SPACE – al treilea spațiu”.
Se pare că toți avem cel puțin unul, și chiar avem nevoie să avem. Dacă îți petreci timpul între locul de muncă și casă, cu opriri rare, vieții tale s-ar putea să îi lipsească un ingredient cheie pentru wellbeing: un „al treilea loc”.
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.