Știri din Viitor – Top 10 Martie 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Compania Tencent (cei care, printre altele, dețin WeChat – WhatsApp-ul chinezesc) își construiește un sediu imens și futuristic, pentru mai mult de 23,000 de angajați.
Dacă știi cum arată sediul Apple din California, gândește-te că sediul Tencent este de 2 ori mai mare!
Designul inovator îl face să arate ca un vortex, pentru că este un cvartet rotitor de turnuri întrepătrunse. În spatele acestei design se afla un arhitect german, care dorește să creeze “o conexiune cu spațiul exterior”, încorporând natura în proiectul său.
Aici poți vedea cum o să arate acest sediu în 2028, atunci când se va deschide:
#02. Cum ar fi dacă ți-ai încărca telefonul vorbind?
Cercetătorii au dezvoltat un senzor care reacționează la undele sonore, cum ar fi anumite cuvinte rostite, producând suficientă energie pentru a încărca un dispozitiv electronic, cum ar fi telefonul. Nu mai este nevoie ca telefonul tău să aibă o baterie.
Acești senzori folosesc energia vibrațională din undele sonore pentru a genera semnale electrice, astfel că dispozitivele pot să funcționeze fără surse de alimentare externe.
Doar că acest senzor reacționează doar la anumite cuvinte, nu la toate🧐. Cică merge când zici “4 (four)”, dar nu merge când zici “3 (three)”. Foarte interesant!
#03. Dacă vreți o incursiune introductivă în lumea Foresight-ului (studiul viitorului), vă propunem articolul oferit de newsletter-ul celor de la Autonom.
Bonus: o recomandare de carte și una de podcast, plus o întrebare la care să reflectați.
#04. Imaginați-vă o pălărie!🎩 O vizualizați? Bine, nu trebuie să arate neapărat ca un joben, deoarece această pălărie de care vrem să vă povestim are un rol suplimentar, mult mai important.
Și anume este o pălărie care avertizează purtătorul atunci când poate să traverseze strada în siguranță și este concepută pentru pietonii cu deficiențe de vedere.
Cum funcționează: Fibrele din pălărie transmit date către o placă de interfață din interiorul pălăriei. Această placă comunică cu o aplicație care face ca smartphone-ul purtătorului să vibreze diferit pentru a indica când un semafor a devenit roșu sau verde.
#05. Se pare că domnul Figure 01 (Figure + ChatGPT de la OpenAI) nu face “figuri”, ba chiar se descurcă foarte bine! Și are și high self esteem 😝
Figure 01 este un robot humanoid, are 1.60m, 60 de kg, are o durată de funcționare de 5 ore și poate transporta obiecte care au o greutate de 20 de kg. Acest video cu demo-ul lui te pune pe gânduri!
#06. Și să ne distrăm puțin: Are you ready for the future? by Nothing University 😝
#07. Imaginați-vă un viitor în care ar exista zone unde devine ilegal să stai pe telefon. Știu, poate suna ridicol, dar ridicol suna în 2019 și faptul că trebuie să păstrăm distanța socială sau să ieșim din casă cu program.
Un semnal de schimbare care ar putea “susține” un asemenea viitor este faptul că există deja un sat în Franța care spune “non” smartphone-urilor în locurile publice. Seine-Port, un oraș de 2000 de locuitori a votat recent restricționarea folosirii smartphone-urilor în public, fiind preocupat de timpul excesiv petrecut în fața ecranelor și de impactul acestuia asupra interacțiunilor sociale.
Se interzice adulților și copiilor să folosească telefonul în timp ce merg pe stradă, stau cu alții pe o bancă din parc, în magazine sau cafenele sau în timp ce așteaptă autobuzul. În schimb, se încurajează interacțiunea umană!
#08. Pentru părinți și profesori, una dintre cele mai mari dileme este dacă să le ofere sau nu copiilor un telefon.
Uite o inițiativă de la MMGuardian, care a creat un smartphone cu control parental încorporat și activat, și care funcționează cu ajutorul inteligenței artificiale, special conceput pentru a asigura siguranța copiilor în era digitală.
MMGuardian folosește inteligența artificială pentru a detecta selfie-uri nepotrivite și oferă protecție împotriva riscurilor online, precum sexting-ul sau hărțuirea cibernetică, prin alertarea imediată a părinților și copiilor.
Printre specificațiile telefonului sunt:
- Urmărire GPS care nu poate fi dezactivată de către copii
- Alerte de siguranță pentru copii privind mesajele și fotografiile
- Fără internet sau cu filtru, părinții decid
- Fără rețele de socializare sau rețele de socializare monitorizate
- Telefonul are prețul de $289 și este vândut sub brandul Samsung.
#09. Cum să faci planeta un loc mai bun?
În Irlanda adolescenții vor avea ocazia să învețe despre dezvoltarea și practicarea empatiei în viața de zi cu zi, atât în offline, cât și online, în cadrul unor planuri de restructurare în anul de tranziție către nivelul învățământului secundar.🔍
Aceste schimbări vin în urma unui studiu care a descoperit că un program de activare a empatiei desfășurat la Universitatea Galway, susținut de actorul Cillian Murphy (cel din Peaky Blinders sau Oppenheimer), a condus la nivele semnificativ mai mari de preocupare și înțelegere față de ceilalți. 👥
Profesorul Pat Dolan, președintele UNESCO pentru copii, tineret și implicare civică la Universitatea Galway, a declarat că, atunci când tinerii învață și practică empatia au note mai bune, îi ajută să devină adulți mai buni, mai generoși, mai înțelegători și mai puțin orientați spre ei.. 📚
#10. Majoritatea urmăritorilor canalului cred că în următorii 10 ani scenariul în care am putea să ne vindecăm de o infecție în câteva secunde ar fi foarte probabil.
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.