Știri din Viitor – Top 10 Februarie 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Un radar, similar cu cele de pe DN, însă care monitorizează “viteza” tehnologiilor este lansat anual de Gartner
Radarul din 2024 vine cu 30 de tehnologii și tendințe ce țin de 4 teme:
1️⃣ o lume (mai) inteligentă,
2️⃣ revoluția productivității,
3️⃣ confidențialitate și transparență,
4️⃣ factori critici.
Cele 30 de tehnologii sunt plasate pe radar inclusiv în raport cu orizontul orientativ de maturitate (până la 8 ani), respectiv cu mărimea impactului (de la scăzut la foarte mare).
Dacă în prezent lumea este focalizată asupra impactului imediat al AI generative, orizontul 1-3 ani vine cu asistenți virtuali AI, gemeni virtuali și AI responsabilă.
La un interval mai mare de 3 ani vorbim de noi soluții de procesare (calculatoare cuantice, neuromorfice) sau AI care învață fără supraveghere umană. De asemenea, evoluția AI va conduce inclusiv la soluții tech de confidențialitate ridicată.
Ce vor aduce aceste tehnologii pentru organizații? Conectivitate din ce în ce mai bună pentru transmiterea și procesarea oricărui tip de date. Capacitate ridicată de analiză și simulare atât a unor elemente fizice (gemeni virtuale), cât și a unor situații de rezolvat (gaming virtual). Poate și companii automatizate integral, unde oamenii au un cuvânt de spus doar în cazul deciziilor esențiale.
#02. “Părinții” lui ChatGPT tocmai au lansat SORA, un model care îți poate transforma un prompt într-un video scurt!!! Un fel de “sora” lui Chatty, dar pe video 😝.
#03. Părinții” nu l-au uitat nici pe Chatty – acum poate, dacă îl rogi să-și amintească ceva, să “memoreze” ce i-ai spus și să țină cont de asta de la o sesiune la alta.
E și bine, e și rău. Bine pentru că atunci când vei putea face comenzi pentru mâncare via ChatGPT, nu va fi nevoie să îi spui preferințele tale. Rău pentru că “află” totul despre tine și nu prea e în regulă (săptămâna viitoare îți povestim și despre problemele cu “prietenele” virtuale).
#04. Cum ar fi să poți controla cât mănânci fără efort, medicamente și fără abordări invazive, precum bypass-ul gastric?
Cercetătorii de la MIT s-au gândit la o soluție – o pastilă “vibratoare” (cu un motor care vibrează) și au demonstrat că o astfel de pastilă “păcălește” creierul și îi dă senzația că stomacul e plin. Testele au arătat că o asemenea pastilă te poate „convinge” să mănânci cu 40% mai puțin la o masă.
#05. Cum ar fi să avem o mașina birou?
Un semnal foarte interesant de la colegul nostru Costinel Anuța.
BMW, Audi, Volvo și alți producători de mașini vin cu idei noi apropo de funcționalitățile mașinilor, odată ce respectivele mașini vor deveni.. autonome.
Designerii companiilor respective experimentează deja cu interioarele mașinilor, transformându-le în.. lounge-uri sau chiar spații de birou.
Volvo a creat un concept de mașină autonomă cu 4 interioare modulare (birou, sufragerie, spațiu de petrecere sau de dormit), care se pot reconfigura în funcție de ceea ce dorește utilizatorul.
#06. Cercetătorii de la Linköping University au creat un substrat de sol, eSoil, bun conductor electric, pentru a putea stimula creșterea plantelor.
Testele pe orz au arătat ca plantele cresc cu 50% mai repede în eSoil, rădăcinile lor fiind stimulate electric. Deci putem “grăbi” un pic anumite culturi în special în fermele hidroponice.
#07. Swarovski a creat primul binoclu care să te ajute să descoperi natura și să te bucuri de toate culorile ei, promițând o profunzime a detaliilor.
Printr-o simplă apăsare de buton, poți să identifici păsări și animale și, în plus, îți oferă și funcții avansate, cum ar fi foto și video, și partajarea în timp real (“Share discoveries”).
Cum spuneam, chiar trebuie să fii fan natură, pentru că prețul este de £3,820.00 😜.
#08. 🌱În data de 15 februarie 2024, România a lansat prima tranșă de obligațiuni verzi pe piața internațională.
Și noi că țara facem chestii “verzi”.
Banii atrași de doresc a fi folosiți pentru sprijinirea proiectelor vezi și este cea mai mare tranzacție a României pe piețele financiare internaționale.
#09. Acum că tot vedem știri despre recalcularea pensiilor… De obicei când discutăm subiectul pensii ne gândim la majorarea acestora, dar dacă soluția este de fapt alta?
ADAM este noul robot care este conceput pentru a oferi asistență personală seniorilor, îmbunătățind calitatea vieții.
ADAM are o înălțime de 160 cm, iar brațele sale, a căror capacitate maximă de încărcare este de 3 kg, se extind până la o lățime de 50 cm.Robotul este gândit să ajute la treburile casnice și să monitorizeze starea de sănătate al persoanelor în vârstă.
Cum ar fi ca un astfel de robot să devină parte din soluție? Atunci când ne vom pensiona, să primim un astfel de robot care să aibă “grijă” de noi?
#10. Cum ar fi dacă pensionarea nu ar mai fi un concept legat de vârstă?
Într-un studiu de foresight făcut recent pentru un client, pe tema viitorul forței de muncă, tendințe și scenarii pentru 2030, am analizat cum ar fi dacă sistemul de pensionare devine unul mai “dinamic”.
De exemplu imaginați-vă “Micro-pensionările”, gen alternând fazele de muncă-repaus nu doar spre sfârșitul vieții profesionale, sau cum ar fi dacă ai avea posibilitatea să optezi pentru PPP – “Pensionarea Parțială Perpetuă”, combinând un timp de muncă redus cu un timp liber extins.
Dacă vreți să citiți mai mult pe acest subiect, uitați-vă la scenariul Fractional Talent din acest studiu.
#BONUS. Apar tot felul de băuturi aromate pe piața, și uneori suntem foarte curioși să le testăm. Unele companii testează arome inventate de… IA
Ultima invenția este Coca-cola Y3000, care ne duce cu gândul la anul 3000, și despre care Coca-Cola spune că a fost inventată cu ajutorul, într-un fel, al inteligenței artificiale. Cică miroase a bomboane cu alune…dar în mare parte are gust de Coca-Cola.
Interesant este ca ambalajul ne duce cu gândul la viitor..
La fel ca și în cazul altor arome de pe platforma Creations de la Coca-Cola, Y3000 asociază experiențele online cu evenimente sau produse din viața reală. Clienții pot scana un cod QR de pe ambalajul Y3000 și pot ajunge pe site-ul Creations, unde se pot juca cu ceea ce ar putea arăta viitorul în 977 de ani.
Ai încerca astfel de băuturi?
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.