Știri din Viitor – Top 10 Iulie 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Îți poți imagina o lume în care să spui nu AI-ului, implicit și ChatGPT-ului?
Am citit recent de Cara, o platformă anti-AI condusă de artiști. Momentan a ajuns la peste 700k de users. În mai puțin de câteva săptămâni, artiștii au început să se mute de pe platformele Meta de teama că lucrările lor vor fi folosite pentru a antrena AI. În plus, pentru securitate, Cara permite artiștilor să încorporeze pixeli anti-AI în lucrările lor.
#02. AI poate schimba povestea filmului de fiecare dată îl vizionăm
Uite o știre interesantă pentru cinefili. Știm deja despre capabilitățile AI, dar poate nu știm toate modurile în care poate fi folosit. Am citit recent o știre despre cum AI poate schimba povestea filmului de fiecare dată îl vizionăm. Ideea este de a folosi inteligența artificială pentru a amesteca scenele și a crea versiuni complet diferite ale aceluiași film de fiecare dată când este vizionat.
Până acum, au fost create doar câteva filme de acest gen, iar cel mai recent este un documentar numit Eno. Poate o să fie mai greu să-ți întrebi prietenii: “Ți-a plăcut secvența asta??”, cu excepția cazului în care vizionați filmul împreună. 🍿🎬
#03. Știai că unii reprezentanți ai Generației Z și milenialii se întorc la “telefoanele mai puțin inteligente”?
Pentru un proiect recent am analizat cum ar putea fi GenZ ca workforce și leaders în viitor. Ne dorim să creionăm diferite personas, iar în acest context am citit că unii reprezentanți ai Generației Z și milenialii se întorc la “telefoanele mai puțin inteligente”, opusul telefoanelor smart.
Aceste telefoane sunt îndrăgite pentru că oferă o soluție pentru digital detox într-o lume în care aproape patru din zece dintre tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani (38%) se tem că petrec prea mult timp pe smartphone-ul lor. Dar credem că este vorba și de un sentiment de nostalgie.
Human Mobile Devize spune că vânzările de telefoane cu clapetă au crescut de peste două ori în Europa (2022 vs. 2023) și se așteaptă la o creștere suplimentară în 2024.
HMD anunţă telefonul Barbie Flip, dispozitiv cu clapetă și fără internet
Tu ce părere ai? Trimite-ne un mesaj sau lasă-ne un comentariu.
#04. Ce crezi că ne rezervă viitorul?
Merită citit, chiar dacă nu suntem de acord cu tot ce zice Ray Kurzweil (sau poate exact din acest motiv merită citit😝). Eu apreciez imaginația si capacitatea lui anticipatorie! Și îmi place cum sună finalul articolului! “It’ll be a pretty fantastic future.”
#05. Știai că Universitatea Harvard realizează în fiecare an un atlas al complexității economice a mai multor țări din lume, printre care și România?
În ultima ediție, din 2023, s-au analizat 134 de țări.
Indicatorul de complexitate analizează atât gradul de dezvoltare al unei țări, cât și produsele și serviciile pe care le produce și exportă. În ultimii ani, industria auto, electronică și IT s-au dezvoltat semnificativ în România, făcând economia țării mai complexă și sofisticată comparativ cu acum un deceniu.
Iar potrivit analizei, cele mai complexe și sofisticate economii din lume sunt Japonia (locul 1), Elveția (2), Germania (3), Coreea de Sud (4) și Singapore (5).
Economia României este a 19-a cea mai complexă din lume și se presupune că va continua să crească în complexitate până în 2030, potrivit unei analize efectuate de specialiștii de la Universitatea Harvard.
Este cea mai bună poziţie ocupată de România începând cu anul 2000, de când se realizează analiza.
În ultimii ani, industria auto, electronică și IT s-au dezvoltat, iar economia a devenit mai complexă.
Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/economie/analiza-harvard-economia-romaniei-este-a-19-a-cea-mai-complexa-si-sofisticata-din-lume-si-va-creste-in-medie-cu-29-pana-in-2030-2204925
Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
#06. Ce părere aveți despre ultimul articol scris de Adam Grant pentru The New York Times despre Biden și alegerile din SUA și mai ales despre ce urmează?
Pe scurt, într-unul din paragrafe, el sugerează că, ceea ce îi lipsește lui Mr. Biden este o echipă de specialiști în explorarea viitorului. 😝
#07. Cum îți imaginezi că va arăta populația României în 2030?
INS ne spune că ne-ar putea aștepta un “Șoc demografic în 2030”. După calculele lor, România va avea una dintre cele mai accentuate scăderi ale populației și pe termen lung, înregistrând în prezent cel mai mare declin demografic.
În anii 2031-2041, cei de peste 61 de ani vor fi majoritari, și vornecesita asistență socială. Problema: din spate vin din ce în ce mai puțini oameni.
Având acest secenariu, cum crezi că se vor dezvolta serviciile în România? Vor fi orientate spre a satisface nevoile unei populații îmbătrânite sau vor fi orientate spre a atrage noua generație?
#08. Citatul lunii
Tu ce gând ai avut luna acesta despre viitor? Scrie-ne la research@futurestation.ro sau lasă-ne un comentariu.
#09. Se pare că în ultimii 10 ani, a crescut vârsta la care tinerii se desprind de casa părintească și pornesc pe propriul drum
Cele mai recente statistici Eurostat arată că, în 2022, tinerii din UE și-au părăsit casa părintească în medie la vârsta de 26,4 ani. Cele mai mari vârste medii au fost înregistrate în Croația (33,4 ani) și Grecia (30,7). În schimb, cele mai scăzute vârste medii, toate sub 23 de ani, au fost înregistrate în țările nordice.
Tinerii din România părăsesc casa părintească în intervalul de vârstă 26-30 de ani. Cea mai mare diferență de gen a fost găsită în România, unde bărbații tineri au plecat la 29,9 ani și femeile la 25,4 ani (diferență de gen de 4,5 ani).
Având în vedere această tendință, uite câteva întrebări interesante pe care ni le-am putea pune despre viitor:
– Cum va afecta această tendință cererea de locuințe și piața imobiliară?
– Cum va afecta piața muncii?
#10. Iată 9 predicții ciudate despre viitorul îngrijirii medicale
Nu sunt eu mare fană a “predicțiilor”, dar articolul acesta are niște ipoteze foarte provocatoare. De exemplu imaginați-vă că în viitor am putea face modificări genetice de acasă (am fi un fel de Do It Yourself scientist).
Mai exact, să existe posibilitatea ca oricine să poată cumpăra kit-uri pentru a-și edita propriul ADN.
Mai sunt alte 8 ipoteze interesante de citit. După ce le citiți, așteptăm un emoji (1️⃣-9️⃣) cu ipoteza care vi s-a părut cea mai interesantă.
Credit și mulțumiri pentru link: Raluca Dumitrescu (membru al comunității noastre).
#Bonus 1.
Am văzut acest videoclip despre saltelele personalizate create pentru atleții de la Jocurile Olimpice din 2024.
Unora le place, alții deja se plâng, dar e super interesant unde a ajuns nivelul de personalizare pentru anumite produse!
După ce am văzut reportajul și am citit comentariile ne-am amintit de povestea cu prințesa care a simțit o boabă de mazăre prin douăzeci de saltele și douăzeci de perne de puf. Oare olimpicii de anul acesta au putut să se odihnească așa cum trebuie, voi ce ziceți?
View this post on Instagram
#Bonus 2.
Am văzut acest videoclip despre saltelele personalizate create pentru atleții de la Jocurile Olimpice din 2024.
Pe lângă asta, cică ar putea zbura “la nesfârșit”. Articolul afirmă că, dacă se adaugă baterii reîncărcabile, drona ar putea fi capabilă de operațiuni de zbor timp de 24 de ore.
Așadar, dacă vedeți ceva mic care zboară pe lângă voi, nu e o muscă high-tech, ci poate doar această inovație a chinezilor!
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.