Știri din Viitor – Top 10 Septembrie 2024
Am selectat mai jos câteva știri din viitor interesante pe care le-am identificat în proiectele noastre de cercetare.
Dacă vrei să fii la curent cu toate știrile postate, te invităm să ne urmărești pe canalul de WhatsApp The Future Today: Știri din Viitor.
#01. Un ghid recent de Foresight, cu multe studii de caz și metodologii specifice.
Dacă vreți să aflați mai multe despre cum funcționează Foresight în practică, cred că v-ar placea acest material!
#02. Somnul a devenit o temă de mare interes în ultima vreme, iar IKEA a observat asta 😝
Ce ziceți de această geantă care ne ajută să ne odihnim “on-the-go”?
Dați click aici sau pe imagine pentru a citi mai multe.
#03. Vă intrigă terminologia de “internet of animals”? 🦁🐘
Biologii de teren și pasionații de animale așteaptă cu nerăbdare lansarea unui sistem revoluționar în 2025 bazat pe date din spațiu – ICARUS.
ICARUS va folosi sateliți pentru a colecta date de la animalele marcate cu senzori, pentru a dezvălui fenomenele naturale ascunse ale planetei. Scopul este de a înțelege mai bine comportamentul animalelor, migrațiile lor și interacțiunile cu mediul.
“Internet of Animals” sugerează o rețea vastă de date provenite de la animale, similară cu conceptul de Internet of Things.
#04. AI-ul antrenat să diagnosticheze afecțiuni pe baza tusei
Google a colaborat cu Salcit Technologies din India și a antrenat modelul său de AI pe 300 de milioane de mostre audio, inclusiv tuse, strănuturi și respirație greoaie, pentru a dezvolta biomarkeri vocali care să permită AI-ului să diagnosticheze afecțiuni pe baza tusei 🤧. Puteți citi mai multe aici.
#05. Folosiți ChatGPT sau alte modele de limbaj asemănătoare?
Atunci știți deja că, cu cât sunt mai bune prompt-urile (adică ceea ce întrebați sau solicitați), cu atât răspunsurile sunt mai relevante și mai precise (și, da, halucinează mai puțin – adică inventează mai rar). Mi-a plăcut această soluție care vă permite să testați cât de bine stăpâniți “arta prompt-urilor” și să vedeți ce nivel aveți. Eu am trecut destul de repede de nivelurile 1 și 2, însă de la 3 încolo… lucrurile devin tot mai complexe! 😝
S-ar putea să avem nevoie din ce în ce mai mult de astfel de competențe, indiferent de domeniul în care lucrăm, deoarece multe companii adoptă soluții AI cu care, mai devreme sau mai târziu, vom interacționa.
Puteți încerca și voi aici.
#06. Ce-ar fi dacă AI ar putea să îți înregistreze visele și să ți le redea?
Ca multe dintre subiectele legate de AI pe care le discutăm, acest lucru ar putea părea science fiction.
Dar s-ar putea să fim mai aproape de tehnologia AI pentru înregistrarea viselor decât crezi. Cercetătorii au demonstrat deja că scanerele de rezonanță magnetică funcțională (fMRI) pot fi utilizate pentru a clasifica diferite elemente din mintea unei persoane adormite. Aceste date ar putea fi folosite în viitor pentru a crea un AI capabil să înregistreze visele.
Cum ar putea impacta acest lucru viitorul? De exemplu, ar putea duce la noi forme de divertisment și experiențe interactive bazate pe vise sau putea duce la progrese majore în psihologie.
via @Costinel Anuța:
#07. Mai țineți minte colecțiile de timbre și clasoarele copilăriei?
Astăzi avem un semnal din economia nostalgiei – colectarea de timbre poștale revine în actualitate.
O companie feroviară din Japonia și compania Dentsu au făcut furori cu campania “My Japan Railway”, în cadrul căreia 770.000 de persoane au colecționat 2 milioane de timbre vizitând gările din întreaga țară. Nu insinuăm că următoarea campanie a brandului tău, ar trebui să fie construită în jurul timbrelor de colecție ;). Cu toate acestea, renașterea acestui mijloc de comunicare subliniază o temă cheie, care ar trebui să rămână pe radarul companiilor.
În primul rând, economia nostalgiei nu pleacă nicăieri. Confruntați cu un prezent volatil și cu un viitor incert, consumatorii apreciază ofertele și experiențele care le permit să-și amintească sau să evadeze în vremuri în care viața era simplă. În același timp, consumatorii din ce în ce mai nemulțumiți de stilul de viață ultraconectat își găsesc bucuria în activități care nu depind de tehnologia digitală.
#08. Citatul lunii
Tu ce gând ai avut luna acesta despre viitor? Scrie-ne la research@futurestation.ro sau lasă-ne un comentariu.
Găsești mai multe gânduri despre acest citat aici.
#09. Candidați politici generați de AI: sunt ei parte din viitorul politicii sau doar un show de PR?
De la chatbotul Alice din Rusia (care avea să candideze împotriva lui Putin) la AI Steve din Marea Britanie (avatarul omului de afaceri, Steve Endacott, care a candidat la alegerile legislative), inteligența artificială încearcă să câștige voturi! 🚀
Descoperă cum tehnologia schimbă regulile jocului electoral.
#10. Am aflat că Joby Aviation lansează serviciul de taxi aerian în Dubai, începând cu 2025! 🚁🌍
Cu loc pentru pilot și 4 pasageri o călătorie de la aeroportul din Dubai la Palm Jumeirah va dura doar 10 minute cu aeronavele electrice Joby, față de 45 de minute cu mașina.
Cum ar fi ca în viitor să comandăm taxiuri direct din aplicație și să facem naveta în 10 min în loc de 2 ore pentru Berceni-Pipera sau că ideea de “întârziere din pricina traficului” nu ar mai exista? 😝
Ah, și bineînțeles, trebuie analizat cât și dacă aceste taxiuri și serviciile aferente sunt “prietenoase cu mediul”.
Puteți citi mai multe aici:
#Bonus 1.
După zicala “bunul gospodar își face vara sanie și iarna car”, iată o idee despre cum o să ne răcorim în viitor
Vara aceasta la mare am căutat mereu locuri cu cea mai multă umbră, cu umbrele eficiente care să ne protejeze atât pe noi, cât și pe copii. De aceea, m-am bucurat când am citit despre astfel de inovații. Par desprinse din filme SF, dar cu temperaturi tot mai ridicate, s-ar putea să avem nevoie de ele mai curând decât ne așteptăm ⛱️.
Dacă ai ajuns până aici, înseamnă că ești unul de-al nostru! Sperăm că ți-a plăcut incursiunea de astăzi și te mai așteptăm și data viitoare.
Dacă știi un coleg sau prieten la fel de pasionat de Future Today: Știri din viitor ca și tine, te rugăm să îi dai mai departe link-ul articolului să ajungă informațiile la cât mai mulți oameni.
P.S.: Nu uita să folosești hashtag-ul #StiriDinViitor sau #TheFutureToday dacă dai share pe social media.